Vinkkejä harjoitteluun

SWINGIN PÄÄPERIAATTEET

GRIPPI ELI OTE

Oikea ote on tärkein osa lyöntiä ajatellen, hyvän gripin ansiosta mailan asento pysyy neutraalina ja käsien on mahdollista liikkua oikein swingin aikana. Tämä mahdollistaa hyvän osuman palloon.
Grippi kannattaa ottaa aina ilmassa. Ota hanskakädellä ote 90 asteen kulmassa siten, että pikkurillin eka nivel ja etusormen toinen nivel on gripin alapuolella. Näin saat mailan sormityynyille oikein. Alkuasennossa käännä käsiäsi kellonsuuntaisesti, jotta etusormen ja peukalon väliset “Veet” osoittavat taaimmaisen olkapään ja korvan väliin.

AIM ELI TÄHTÄYS

Tämä vaikuttaa kaikista eniten pallon lähtösuuntaan osuman jälkeen. Tarkoituksena suunnata mailan lapa 90 asteen kulmassa suhteessa kohdelinjaan.
Suuntatikkujen avulla parannat tähtäämistäsi. Laita toinen tikku pallon eteen kohteeseen ja toinen jalkaterien eteen. Käy tarkistamassa linja vielä takaa. Tämä rutiini helpottaa sinua tähtäämään kentällä ilman tikkuja.

SETUP ELI ALKUASENTO

Nilkat ovat hartioiden alla. Selkä taipuu eteenpäin lonkasta siten, että rintarangan pohja on pallon päällä. Selkäranka taipuneena kohteesta poispäin ja taimmainen polvi hieman koukussa (tilt). Mailan lapa on hieman pystyssä.
Hyvä alkuasento helpottaa oikeaan tuloon pallolle ja täten parempaa osumaa. Pysyt myös paremmin tasapainossa swingin aikana. Erotat myös paremmin painonsiirron ja kääntymisen eron.
Ole rentona. Vain reidet ja pakarat hieman jännittyneinä, mikä antaa tuen ylävartalon kiertoon. Selkäranka neutraalina, jolloin saat paremman kierron. Tämän vähentään myös selän rasitusta. Polvet joustavat.

DYNAMIC BALANCE ELI DYNAAMINEN TASAPAINO

Tasapainoinen ja johdonmukainen liike swingin aikana. “Sinä liikutat mailaa eikä maila sinua”. Kun tasapaino swingissä on hyvä, lyönnin eri liikkeet tapahtuvat oikeassa järjestyksessä ja oikealla vauhdilla.
Painosi pitää olla jalkapohjien keskikohdan ja päkiän välillä. Sen lisäksi painosi ei saa koskaan siirtyä jalkojen välistä stanssin ulkopuolelle. Jos tasapaino ei ole kunnossa, keinut taaksevedossa ja liu’ut liikaa eteen osuman jälkeen.

SWING PLANE ELI SWINGIN TASO

Mailan varren liikettä lyönnin aikana kutsutaan swing planeksi tai varren kulkuradaksi. Swing plane määritetään suhteessa maantasoon siitä kohdasta, missä pallo on. Taaksevedon loppuvaiheessa mailan varsi on samassa linjassa lyöntikohteen kanssa. Alas tulon eli down swingin aikana mailan lapa tulee selän takaa kohti osumaa leikaten tietyssä kulmassa suoran linjan palloon. Tämä kulkurata määrittää, mitä polkua lapa kulkee. Tavoitteena on saada mailan lapa halutulle polulle, josta pallo lähtee toivottuun suuntaan.
Vaikka tätä kutsutaankin tasoksi, se ei ole yhtenäinen. Mailan varsi putoaa hieman alas swingin huipulla, mikä aiheuttaa kulkurataan “notkahduksen”. Varren tulee kulkea taaimmaisen olkapään alta taaksevedossa. Tämä kalteva taso voi olla jyrkempi tai loivempi riippuen lyönnistä ja mailan pituudesta.

LEVER SYSTEM ELI VIPUJÄRJESTELMÄ

Käsivarret, ranteet ja maila tuottavat vipuliikkeen taaksevedon ja lyönnin aikana. Ranteiden koukistus taaksevedon aikana ja niiden pitäminen koukussa myös alastulossa sekä vapautus oikeaan aikaan ennen osumaan antaa maksimaalisen voiman ja nopeuden palloon.
Rannekulmaa ei pidä teennäisesti tehdä, koska se vaikuttaa ranteiden rentouteen ja aiheuttaa ongelmia vapautuksessa. Laske mailaa vartta swingin huippukohdassa alemmas. Täten saat rannekulmaa jopa jyrkemmäksi. Voit myös taivuttaa hieman yläkäden rannetta alas.

RELEASE ELI VAPAUTUS

Päästä käsivarret, kädet ja ylävartalo vapaaksi alastulon aikana ja anna niiden kiertyä rentoina osuman ohi loppuasentoon. Näin saat tuotettua ja suunnattua oikein kaiken sen voiman, minkä olet alastulossa tuottanut. Taaimmainen käsivarsi ojentuu suoraksi vasta osuman jälkeen.
Oikea vapautuminen tapahtuu kuin itsestään. Vasen ranne suoristuu osumahetkellä ja saa lavan tulemaan oikeassa asennossa palloon. Jos hanskakätesi on osuman jälkeen paljaan käden alla, vapautus on tapahtunut oikein.

TIMING ELI AJOITUS

Ajoitus tarkoittaa oikeaa liikejärjestystä swingissä, jotta vartalo ja kädet saavat mailalla aikaan tehokkaan lyönnin. Oikea liikejärjestys lisää myös mailanpään nopeutta. Ajoitus vaikuttaa myös polkuun, jota mailanpää kulkee osuessaan palloon.
Siirryttäessä pitkiin rautamailoihin tai puumailoihin meillä on taipumuksena swingata nopeammin. Tämä aiheuttaa vääriä liikesarjoja ja epäpuhtaita osumia. Tempo pitää olla sama jokaisella mailalla. Mailanpään nopeus kasvaa automaattisesti, kun varsi pitenee.

POSITION ELI ASENTO

Tämä tarkoittaa, missä asennossa (taaksevedon huipuilla) on johtavan käden ulkopuoli suhteessa samaan käsivarteen. Rannekulma voi olla suora eli flat (tätä suositaan). Se voi olla myös sisään tai ulospäin kääntynyt.
Rannekulman avulla saat mailan varren suunnattua taaksevedon huipulla suoraan kohteeseen. Pienikin ranteiden manipulointi vaikuttaa herkästi mailanpään asentoon osumakohdassa sekä siihen, mitä polkua pitkin lapa tulee pallolle. Siksi tätä liikettä tehdessä on oltava tietoinen näistä vaikutuksista. Tavoitteena on kuitenkin vakaa ja helposti toistettava lyönti. Voit laskea taaimmaista kyynerpäätä saadaksesi mailan tulemaan paremmin sisältä osumaan.

WIDTH OF ARC ELI KAAREN LAAJUUS

Kaaren laajuus tarkoittaa gripin pään kulkemaa matkaa koko swingin ajan. Jos johtavan käsivarsi on koukussa, vipuvarsi on lyhyempi ja mailanpään nopeus osumakohdassa vähenee. Vertaa vauhtia karusellin päässä suhteessa keskiöön, vaikka pyörimisnopeus on sama. Tämän takia on tärkeää säilyttää kulma tai ojennus kyynärpäiden/hartioden, ranteiden ja mailan lavan välillä.
Hyvässä osumassa kaaren pohja tulee olla hieman ennen palloa, kun lyöt maasta.  Draiverilla lyödessä se on hieman pallon jälkeen (vähentää slaissia). Jos vapautat mailasi liian aikaisin, swingin kaari saavuttaa pohjan on jo ennen palloa. Tähän auttaa, jos swingaat pystympää, vähennät sivuittaisliikettä tai pidät kyynärpäät lähempänä vartaloa. Päinvastoin jos kaari saavuttaa pohjan vasta pallon jälkeen, siirry pallosta kauemmaksi, swingaa laakeammin (flat) tai ojenna käsivartesi pitemmäksi.

LENGTH OF ARC ELI KAAREN PITUUS

Kaaren pituus tarkoittaa mailan pään kulkemaa matkaa koko swingin ajan. Taaksevedon pituus vaikuttaa suoraan swingin vauhtiin ja täten pallon lähtönopeuteen. Samoin jos läpimenossa lavan kaari jää suppeaksi, palloon ei tule tarpeeksi lähtönopeutta. Tavoitteena saada taakseviennin huipulla vipuvarret laajoiksi ja säilyttää ne swingin aikana osuman läpi.
Älä tavoittele kuitenkaan itse lyönnissä liian pitkää kaarta. Liiallinen kurottelu tekee saman kuin liika vauhti swingissä. Se vaikuttaa liikejärjestykseen, mikä näkyy epätarkkuutena osumassa. Sen sijaan jos haluat lisämetrejä lyöntiin, voit harjoitella rangella – vaikka ilman palloa – pitempi kaarista swingiä. Huomaat, että kaari kasvaa ja lyönti pitenee.

SWING CENTER ELI SWINGIN KESKUS

Swingin keskus on ylhäällä selkärangassa rintalastan ja niskan välissä. Tämän pisteen ympäri ylävartalo ja käsivarret kiertyvät. Jos tämä keskipiste liikkuu, myös mailan pää liikkuu pois swingipolulta, mikä se vaikeuttaa oleellisesti pallon  osumaan.
Mitä lyhyemmän lyönnin lyöt, sitä vakaampana swingin keskuksen tulee pysyä. Jos tavoittelet kovalla voimalla pitkää lyöntiä, on ymmärrettävää, että keskus liikkuu silloin enemmän sivuttaissuunnassa. Ylös ja alaspäin tapahtuva liike vaikuttaa enemmän osumatarkkuuteen.
Jos haluat saada selkeän käsityksen lyönnissä swingin keskuksen toiminnasta, ota peili avuksesi. Alkuasennossa kuvittele keskus paidan ylänapin kohtaan ja vedä siitä kuvitteellinen linja vyön solkeen. Tämä linja on suorassa alkuasennossa. Osumahetkellä vyönsolki on ohittanut linjan ja paidan nappi ei ole ehtinyt vielä linjan kohdalle.

CONNECTION ELI LINKITYS

Vartalon eri osat ovat suhteessa toinen toisiinsa alkuasennosta swingiin. Tämä liike on vakaa ja se säilyy samanlaisena jokaisen lyönnin aikana. Kuten ajoituksessa oikea ja vakaa liikejärjestys swingissä takaa pitkälle ja kohteeseen lähtevän tehokkaan lyönnin. Jokaisella ruuminosalla on oma tehtävänsä lyönnissä. Lonkka ja hartiat kiertyvät. Ranteet, kyynärpäät, polvet ja nilkat toimivat sarana.
Linkityksen pääasiallisena viestinä on saada suuret lihakset (pohje/reisi, pakarat ja hartiat) liikuttamaan vartaloa. Toisin sanoen käsivarsien pienet lihakset ovat vain jatkeena suurten lihasryhmien liikkeille. Näin liikkeen teho ja tarkkuus kasvavat.

IMPACT ELI OSUMA

Osumassa vartalon ja mailan varren avulla kerätty energia siirtyy mailan päästä palloon. Kaikki aikaisempi toiminto lyönnissä tähtään tähän. Lapa on suorassa ja samoin lavan kulkema polku osoittaa osumahetkellä kohteeseen. Mailan pään maksimivauhti on saavutettu pallon kohdalla. Tavoitteena osua lavan keskikohdalla (sweet spot) palloon.
Tässä kohdassa paino on siirtynyt 90%  vasemmalle, minkä osoituksena taaimmanen kantapää on ilmassa. Vartalo siirtynyt hieman oikealle alku asennosta mutta pää ja hartiat ovat samassa kohdassa. Tosin taaempi olkapää on alempana. Lonkkalinja on kääntynyt jo pois kohteesta. Keskipakoisvoima saa lavan pystyn alkuasennon muuttumaan osumakohdassa suoraksi. Oikea osuma tapahtuu itsestään, jos kaikki aikaisemmat vaiheet ovat oikein toteutettu.

SWINGI

VAIHE 1
ALKUASENTO
Oikea ja tasapainoinen alkuasento antaa paremman mahdollisuuden swingata oikein ja täten saada onnistunut lyönti.
Stanssi hieman avoin, etummainen jalka hieman auki.
Paino jakautunut molemmille jaloille tasapuolisesti.
Jalkaterät, polvet, lantio ja hartialinja kohteeseen.
Pallo stanssin keskikohdassa tai hieman edempänä.

LIIKE
Kädet, käsivarret ja hartiat aloittavat yhteisen liikkeen.
Ylöspäin mentäessä ranteet taipuvat vasta lantion korkeudella.
Kädet nousevat yli hartioiden tason, mutta vain niin pitkälle kuin ne ovat vaivaton viedä.
Alastulossa vasen puoli väistyy alta.
Saatossa paino siirtynyt vasemmalle jalalle.

VAIHE 2
ALKUASENTO
Ote mailasta pitävä, mutta kevyt.
Ylävartalo ja kädet rentona.
Taivutus lonkista eteenpäin.
Kädet pallon etupuolella ja etummaisen sisäreiden kohdalla.
Vasen käsivarsi mailan varren jatkona.
Hartialinja ja käsivarret muodostavat kolmion.
Rintakehä on pallon yläpuolella.
Polvet joustavat.

LIIKE
Pidä etummainen kantapää maassa koko swingin ajan.
Pidä huoli, että kädet kulkevat hieman mailan edellä.
Ylävartalo rentona ja vasen sivu väistyy, lantio kääntyy kohteeseen.
Osumahetkellä hartiat hieman auki.
Loppuasennossa taaimmainen olkapää ja lantio osoittaa kohteeseen.
Taaimmainen kantapää nousee painonsiirron vaikutuksesta.

VAIHE 3
ALKUASENTO
Taaimmainen olkapää alemmas (tilt).
Hartialinja hieman kohteesta yli ja ohi.
Koukista taaimmaista polvea sisäänpäin  (tilt).
Mailan lapa kohteeseen, lapa makaa hieman pystymmässä asennossa.
Alkuasento muistuttaa hieman K:ta väärinpäin.
Taimmainen käsivarsi ja jalka muodostavat vinon kulman.
Etummainen käsivarsi ja jalka suorassa

LIIKE
Päästä maila ennen osumaa vapaaseen liikkeeseen.
Paino siirtyy aluksi taaksemenossa takajalalle ja lyönnin aikana etummaiselle jalalle.
Muista ensin painon siirto, sitten kääntyminnen taaksemenossa – samoin alas tulossa painonsiirto ensin, sitten kääntyminen.
Maila osoittaa selän takana kohteeseen.
Lantio kääntynyt jo kohteesta poispäin hartialinjan ollessa vielä suljettuna.
Näin saat X-faktorista (lonkan ja hartioiden eri aikaisesta kierrosta) voimaa ja nopeutta.
Mailanpää putoaa swingin huipulla; tämä mahdollistaa “sisältä ulos” -tulon.
Voit laskea johtavan käden rystysiä saadaksesi mailan tulemaan paremmin sisältä osumaan.

CHIPPI

VAIHE 1
ASENTO

Tartu mailaan alempaa.
Paino hieman enemmän etummaisella jalalla.
Pallon paikka hieman keskilinjasta taaempana.
Stanssi hieman avoin.

LIIKE
Hartoiden kevyt keinahdus ohjaa lyöntiä.
Oikea ranne taipuu hieman, jotta kädet asettuvat pallon edelle osumassa.
Painon tulee pysyä koko ajan enemmän vasemmalla jalalla, jotta lapa osuu ensin palloon.
Pidä vasen ranne lujana saatossa (älä kauhase).

VAIHE 2
ASENTO
Pidä pää tarpeeksi ylhäällä, jotta hartiat/vartalo voi kiertyä läpi.
Samoin kapea ja avoin stanssi helpottaa vartalon kääntymistä lyönnin aikana.
Maila asettuu paremmin pallon alle, mailan varsi on vasemman käden jatkeena.

LIIKE
Swingin kaaren pituus on suoraan verrannollinen chipin pituuteen.
Anna mailan lavan nostaa pallo ilmaan, älä käytä siihen ranteita.
Pidä back swingi lyhyenä ja kontrollissa, osumat paranevat.
Vienti ja saatto samanpituisia.
Liike tehdään hartioilla ja käsillä.

PUTTI

VAIHE 1
ASENTO
Ote kämmenellä, peukut edessä.
Pallon paikka silmän kohdalla.
Linjat (jalkaterät, lonkka ja hartiat) suorassa.
Stanssi hartioiden levyinen (yksilöllisiä eroja).
Jalat ja selkä koukistuneena.

LIIKE
Ranteet passiiviset.
Rintaranka kiertää.
Hartialinjan ja käsien muodostama kolmio säilyy.
Jalat ja alavartalo liikkumatta.
Pää paikallaan

VAIHE 2
ASENTO
Asento muita lyöntiasentoja kumarampi.
Sisäpuolen kyynärpäät voivat koskettaa kylkiä.
Kädet voivat olla hieman pallon etupuolella.
Stanssin pitäisi tuntua rennolta ja mukavalta.
Ote muita lyöntiotteita neutraalimpi

LIIKE
Käsivarret, hartiat ja putteri liikkuvat  yhtenä kappaleena.
Ajatuksella “ vasen olkapää alas”.
Pidä ote kevyenä mutta vakaana.
Putterin lapa liikkeessä lähellä maata.
Kiihdytä maila tasaiseen osumaan.
Saaton tulisi olla yhtä pitkä kuin backswingin.

DRAIVI

VAIHE 1
ASENTO
Stanssi leveämpi.
Pallo etummaisen jalan  kohdalla.
Tilttaa vartaloa taakse (taaimmainen olkapää alempana ja takapolvi taipuneena kohteeseen).
Tiin korkeus: Lavan yläreuna on samalla korkeudella kuin pallon keskikohta.

LIIKE
Backswingi eli taakseveto rauhallinen.
Ranteet  eivät taivu vielä.
Grippi erkanee navasta kuin kädet takataskun kohdalla.
Paino siirtynyt takajalalle, kokeile nostaa etujalkaa.
Mailan varsi osoittaa selän takana kohteeseen.

Downswingissä eli alasvedossa
Maila “leijuu” aluksi alaspäin eli pudota “taka” kyynärpäätä maata kohti.
Lonkat kääntyvät kohteesta vasemmalle.
Gripin pää osoittaa palloa kohti.
Ranteet pysyvät passiivisena.

Osuma kohdassa etukäden ulkopuoli samassa suunnassa lavan pinnan kanssa.
Osumahetkellä lantio on kääntynyt kohteesta pois.
Pää jää taakse.
Maila tulee nousevassa ja loivassa kulmassa pallolle.
Näin minimoidaan pallon backspin eli takakierre.
Suorista takakäsi vauhdilla, se tuo nopeutta.
Huom!” käsi suoristuu vasta osuman jälkeen!
Osuman jälkeen käsivarret muodostavat “Veen”.
Takakäsi ei saa kääntyä, vaan se nousee ylös

Loppuasennossa kädet etummaisen olkapään yläpuolelle.

Power Drive vs. Control Drive
PD Stanssi leveämpi, etukäsi enemmän takana backswingin huipulla.
CD molemmat päin vastoin kuin edellä ja gripistä alempaa kiinni.
Swingin tempo ja rytmi samanlainen.
Hyvä tasapaino lopussa tärkeämpää kuin vauhdikas veto.

PITCHI

Pitchi ja lyhen rautamailan swingi ovat lähestulkoon samanlaisia.
Pitchissä swingi voi lyöntipituudesta riippuen jäädä vain ” suppeammaksi”

VAIHE 1
ALKUASENTO

Stanssi hieman avoin, etujalka hieman auki.
Paino jakautunut molemmille jaloille tasapuolisesti.
Polvet, lantio ja hartialinja kohteeseen.
Pallo stanssin keskikohdassa

LIIKE
Kädet, käsivarret ja hartiat aloittavat yhteisen liikkeen.
Ranteet taipuvat vasta lantion korkeudella.
Kädet nousevat vain hartioiden tasolle.
Alastulossa vasen puoli väistyy alta.
Saatossa paino siirtynyt vasemmalle jalalle

VAIHE 2
ALKUASENTO

Ote tukeva, mutta kevyt.
Ylävartalo rentona ja taipuu lonkista eteenpäin.
Kädet pallon etupuolella ja etummaisen sisäreiden kohdalla.
Vasen käsivarsi mailan varren jatkona.
Hartialinja ja käsivarret muodostavat kolmion.
Rintakehä on pallon yläpuolella.
Polvet joustavat.

LIIKE
Pidä etummainen kantapää maassa.
Pidä huoli, että kädet kulkevat hieman mailan edellä.
Ylävartalo rentona ja vasen sivu väistyy, lantio kääntyy kohteeseen.
Osumahetkellä hartiat hieman auki.
Loppuasennossa taaimmainen olkapää ja lantio osoittaa kohteeseen.
Taaimmainen kantapää nousee painonsiirron vaikutuksesta.

VAIHE 3
ALKUASENTO
Taaimmainen olkapää alemmas.
Hartialinja hieman kohteesta vasemmalle.
Koukista oikeaa polvea.
Mailan lapa kohteeseen.

LIIKE
Päästä maila ennen osumaa vapaaseen liikkeeseen.
Paino siirtyy aluksi backswingissä takajalalle ja lyönnin aikana etummaiselle jalalle.
Mailan lapa suorassa kulmassa lyöntirataan (swing plane) nähden.
Lantio kääntyy kohteesta jo poispäin hartialinjan ollessa vielä suljettuna.