GOLFOPETTAJAN BLOGI

Tällä sivulla klubimme golfopettaja julkaisee blogitekstejä liittyen harjoitteluun ja itsensä kehittämiseen golfissa.

Vinkkejä harjoitteluun löydät http://www.torniogolf.fi/opetus/vinkkeja-harjoitteluun/.

 

Terveisin,
Jussi

Golffi ja korona ne yhteen soppii – huomenna pannaan pussauskoppiin

 

Vanha loru uudessa muodossa. Jos kopilla tarkoitetaan golfkenttää, siellä on ainakin tilaa ja “koronaturvallista” temmeltää ja samalla nauttia hyvistä osumista, jota tämä laji kylläkin liian harvoin suo. Nyt pitää kättelyt ja halaukset jättää väliin. Hymy ja kiitokset saavat riittää. Golfilla on nyt tuhannen taalan paikka markkinoida itseään tykö suomalaisille liikkujille. Olen kuullut, että Etelä-Suomessa tässä on osittain onnistuttu. Ainakin aloittelijoiden golfsettejä on käynyt niin paljon kaupaksi, että ”ei oota” on jouduttu tarjoamaan. Torniossakin ekalle kurssille on tullut jo nyt 13 osallistujaa. Vaikka sitä ei ole vielä seuran Facebookissa mainostettukaan. Olemme lupautuneet Markuksen kanssa pitämään kursseja vaikka joka toinen viikko, jos tulijoita on. Tarkoitus on markkinoida lajiamme alkukesästä. Keskiössä ovat tänä vuonna juuri alkeiskurssilaiset. Teema on koronaturvallinen ja edullinen koko perheen harrastus. Edulliseksi lajin alkuvaiheessa tekee alkeiskurssin edullinen hinta (50-80 €). Kenttäyhtiö on luvannut  aloituspaketin uusille kurssilaisille. Toimitusjohtaja Jukka Ryhänen esittelee aloituspaketin sisällön kurssin aikana. Laittakaahan sanaa kiertämään turuilla ja toreilla vai pitäisikö sanoa teamseissä ja snapeissä. Somen voima on nykyään valtava.

Seura tarjoaa myös nykyisille jäsenilleen ilmaista koulutusta. Markus ja minä annamme joka toinen viikko halukkaille tunnin ryhmäopetuksen. Teemat vaihtelevat eri viikoilla. Laitamme aiheet ja aikataulut esille piakkoin. Treenaajat otetaan mukaan tunneille ilmoittautumisjärjestyksessä mukaan. Tasapuolisuuden vuoksi täytämme seuraavat tunnit aina uusilla golffareilla, jos kyseiset tunnit ovat täynnä. Viime vuonna pidimme kauden alussa jäsenillan, jossa aiheena oli mm. uudet säännöt. Tämä vuonna tasoitusjärjestelmä (WHS) yhtenäistyy maailmanlaajuisesti ja samalla se on laitettu vastaamaan paremmin sen hetkistä pelitaitoa. Pidämme tästä etäkoulutuksen ennen kuin iso kenttä aukeaa.

Junnu- ja naperogolf jatkavat tutulla paikallaan tiistaisin kello 17-18 alkaen kesäkuun toisella viikolla. Myös ohjaajat ovat tutut ja turvalliset: Markus Hiukka ja Golf-kummimme Susanna Söder. Markus saa seuraksi myös kapteenimme Jukka Haarakosken.  Toiminta huipentuu tuttuun tyylin Mairen-päivän tapahtumaan elokuun alussa. Silloin on luvassa vähän herkkuja ja erilaisia golfrasteja. Kiitokset Ikosen Mairelle sinne pilven reunalle.

Koulutukseen osallistuvat lapset saavat pelata par 3:lla ja lyödä rangella myös muuna aikana huoltajan seurassa. Mainittakoon vielä, että Susanna ja  Markus suorittavat golfiiton 2-tason golfohjaajatutkintoa. Saamme sen Tähtiseurana ilmaiseksi. Tornion Osuuspankki järjestää 13-21-vuotiaille nuorille perinteisen OP:n Golfkurssin. Kurssi sisältää Green Cardin, jäsenmaksun ja ensimmäisen vuoden pelioikeuden vain 21 eurolla. Jorma Uotista siteeratakseni voin sanoa, että “ei huono” tarjous. Emme ole unohtaneet myöskään HCP-golfia. Eli tarjoamme ohjattua golfopetusta vammaisille tai myöhemmin elämässä vammautuneille aikuisille tai lapsille. Opetus on ilmainen ja annamme välineet vapaaseen käyttöön. Huolehdimme esteettömästä liikkumisesta golfkentällä ja klubirakennuksessa. Opetus on keskiviikkoisin klo 13-14. alkaen 3.6. Se  jatkuu vuoden loppuun. Siirrymme syksyllä golfhallille.

Golfliitto linjasi, että Kansallinen golfviikko siirtyy sattuneesta syystä elokuulle. Mekin järjestämme tuolloin ohjelmaa ja annamme hyvän mahdollisuuden tutustua lajiin. Toki golfia voi kokeilla koko kesän ajan edellisvuosien tapaan. Seura-aktiivit järjestivät perjantaisin Open Range -tapahtuman, joka on avoin kaikille. Tästä tulee tarkemmat aikataulut ja ohjeet myöhemmin.

Tämä vallitseva tilanne aiheuttaa meissä golffareissa turhautumista. Fiilis on täysin sama kuin  epäonnistuneen lyönnin jälkeen. Mutta voivottelu ei auta eikä paranna tilannetta kummassakaan, vaan katse on suunnattava eteenpäin ja unohtaa se duffi, toppi tai mikä slaissi sieltä tulikaan. Kenttä aukeaa sitten, kun aukeaa. Minä ainakin luotan Jukkaan, Jyrkiin ja Makeen tiimeineen, että he ovat tehneet ja tekevät tässä haastavassa ja vaikeassa keväässä oikeat ratkaisut ja annan heille työrauhan.
Nyt on oiva mahdollisuus hioa par 3:lle lähestymispeli kuntoon. Jos tuntuu siltä, että ruoho ei greenillä ja raffissa vielä vastaa kesän tasoa, keskittykää vaikka vain avaukseen. Pelatkaa ryhmän tai parin kanssa lähestymiskisa. Jokainen avaa kaksi palloa. Pisteen saa, jos pallo jää greenille ja lähimmäs lippua saanut saa ylimääräisen bonuspisteen. Kierroksen lopussa toiset tarjoavat voittajalle “virtuaalikaljat”. Minä pelasin tätä pelimuotoa Röytän Miikan ja Ponkalan Tommin kanssa. Sain kaksi kertaa todistaa avausväylällä golffarin unelmaa – “hole in one’a” – 23.5. Miikan ja 24.5. Tommin toimesta. Näitä holareita näyttää tänä keväänä tulevan liukuhihnalta. Myös Henrikssonin Paul teki 4. väylällä saman tempun.

Kisajunnutkin pitivät ryhmäharjoittelusta taukoa saman ajan kuin koulut olivat suljettuina. Ainoa tapahtuma oli viikottainen Meet-jumppa, jossa treenasimme lähinnä gollffarille tärkeitä tukilihaksia ja liikkuvuutta. Minäkin sain ähistä oikein olan takaa tällä “öljytyllä selällä”. No hiki tuli ja junnutkin saivat jotain yhteisöllistä harjoitusta. Some ja tarkemmin instagram on täynnä erilaisia jumppaliikkeitä, mitkä sopivat hyvin myös golfin oheisharjoitteluun – mytpi, thephysiofix, brickbuiltstrength vain muutamia mainitakseni.
Junnuista vielä sen verran, että meillä on jonkinlainen “sukupolvenvaihdos” käynnissä. Lukioikäiset satsaavat myös koulunkäyntiin ja golf on heille vain harrastus “klubikisa-tasolla”. Nuoremmat ovat vasta tulossa kisaikään ja heitä kaivataan lisää. Golf voi olla myös hyvä kakkoslaji esim. joukkueurheilijalle. Vili Soronen puolestaan on ottamassa isomman askeleen golfurallaan. Hän siirtyy Virpiniemen golfklubiin ja on käynyt jo pitkään seuran ammattipron Tommi Linnan opeissa. Vili kuuluu myös Team Finlandin harjoitusryhmään eli matka Ouluun ja takaisin on tullut hänelle ja vanhemmille tutuiksi viimeisten vuosien aikana. Toivottakaamme Vilille menestystä uudessa seurassa. Toki hän käy vielä Torniossakin harjoittelemassa ja pelaamassa.

Lopuksi vielä hyvä harjoitteluvinkki, joka tuli kuin sattumalta mieleeni. Eräälle kurssilaiselle oli epähuomiossa bägiin livahtanut Mizunon rauta 3 maila. Tässä ns. blade MP 69 mallissa on sanalla sanoen “seitin ohut” lapa. Jo mailan kädessä pitäminen aiheuttaa ylimääräisiä sydämentykytyksiä – saati sitten sillä veden yli lyöminen. Uteliaisuuttani kyselin mailan omistajalta, miksi hän pelaa noin vaikealla mailalla. Vastaus oli seuraava: “En minä sillä pelaa, harjoittelen vain.” Tällä mailalla harjoiteltaessa swingin rytmin, liikejärjestyksen ja lavan kulkukaaren osuma-alueelle pitää olla todella oikea, jotta pallon saa nousemaan saati lähtemään oikeaan suuntaan. Eli maila antaa sinulle välittömän palautteen swingistäsi. Tiistaiksi on luvattu + 20 ja aurinkoa. Kyllä se kesä sieltä sittenkin tulee.

Swingiterkuin,
Jussi

Hola signoritas y signoras!

 

“Bästa billiga resareet” kävivät viettämässä golfin täyteisen viikon Laurossa. Majoituimme Golfliiton asuntoon, joka sijaitsee aivan 4. greenin vieressä. Kelit olivat kohdillaan. Keskiviikko oli ainoa pilvinen päivä, mutta muuten saimme nauttia auringosta, jota Costa del Sol tarjoaa 330 vuorokautta vuodessa. Totuuden nimessä täytyy kertoa, että aamut olivat “mucho frio”. Eli ennen kuin aurinko nousi kokonaan, lämpötila pysyi alle kymmenessä asteessa. Päivät olivat sitten +20 asteisia.  

Lauro Golf sijaitseen Alhaurin vuoristossa noin 30 kilometriä Välimeren rannalta. Täällä on kolme ysiä; yksi vuoristossa ja kaksi tasaisemmalla alueella. “Vuoristokentällä”  pelaaminen kävi tosiaankin urheilusta, kun rinnettä noustiin ylös ja alas. Kiipeäminen palkittiin upeilla maisemilla. Kuvat kertonevat puolestaan.

Kesä oli vasta tulossa, joten väylien ja rangen nurmen kasvu oli vielä hidasta. Se ei kuitenkaan peliä haitannut. Savipohjaiselta kentältä sai pallon hyvin lentämään, jos siihen osui kunnolla. Vaikka väyliä ei tarvinnut vielä leikata, griinit olivat hyvässä kunnossa. Niissä oli ilo putata. Jopa niin mukava, että välillä puttasimme neljäkin kertaa samalla viheriöllä. Tähän oli syynä myös vaihtelevat muodot ja kaltevuudet, joita emme aina osanneet lukea.

Päivärutiineihin kuuluivat 18 reiän aamukiekat, myöhäinen lounas, iltachippailut tai -harjoittelut sekä muutamana iltana vielä 9 reikää. Kentällä viillettivät ruskettuneet ja ystävälliset “long stay”- senioripelaajat, huipulle pyrkivät nuoret sekä työikäiset lomalaiset. Valtaosa pelaajista oli  pohjoismaalaisia, saksalaisia ja brittejä.

Tietenkin paikallisiakin näkyi ja varsinkin kuului. Nimittäin junnukoululaiset olivat vieläkin eläväisempiä kuin meidän omat napero- ja golfjunnut. Pääsin läheltä seuraamaan, kun eräs kiireestä kantapäähän Under Armuoreihin pukeutunut “wanna be” Jordan Spieth teki puttiharjoituksen. Vaikka pallot eivät tällä noin 10- vuotiaalta nappisilmältä uponneetkaan samaa tahtia kuin idolillaan, samanlainen mini “wrist pump” tuli välittömästi onnistuneen upotuksen jälkeen.

Meillekin muodostui viikon aikana omat rutiinit. Kimmo hablas espanjaksi juoksevat asiat. Entinen SM-tason suunnistaja Risto ajoi autoa – tietenkin ilman GPS:ää. Joka aamu joimme Juhan puristamat naranjos-mehut.

Mitkä olivat sitten reissumme kohokohdat. Vili sai pelata samassa ryhmässä golfammattilaisen Eetu (Jarin poika) Isometsän kanssa. Ja kyllähän se pallo sai kyytiä. 300 metrin draiveja ja 10 metrin back-spinnejä oli meidänkin ilo seurata lähietäisyydeltä. Merkillepantavaa oli myös hänen keskittyminen ja valmistautuminen puttiin. Kiitokset tästä mahdollisuudesta kuuluvat Vettaisen Mikalle, joka myös oli täällä samaaan aikaan.  Kimmon kohokohdaksi muodostui – ainakin äänen perusteella – 30 metrin chippi upotus. Juha puolestaan draivasi pallon greenin lähelle 300 metristä. No 50 metrin alamäki “hieman” vaikutti asiaan.

Minulle jäi parhaiten mieleen väylä numero 26. Syvän rotkon yli kentän korkeimmalla kohdalla pelattavasta par kolmosesta (160 m.) näkyi Välimerelle saakka. Näkymä oli henkeä salpaava. Olisipa ollut lyöntikin. Sokettihan se sieltä sitten tuli. Pallo lensi oikealle 70 metrin päähän pusikkoon. Paikallinen pallonmetsästäjä taisi tietää minun akilleen kantapään golfissa, kun hän heti lyönnin jälkeen nosti päänsä puskasta ja lähti palloa haavilla noukkimaan.

Reissumme huipentui lauantaina pelattavaan viikkokisaan (pistebogey). MLGK:n jäsenet eivät tällä kertaa sijoittuneet palkinnoille. Vili oli kuitenkin neljäs. Muut tulokset näkyvät listassa. Mainittakoon, että Marshall/kilpailunjohtaja tarjoili tapaksia takaysillä. Kilpagolf oli muutenkin vahvasti esillä koko viikon. Nuoret harjoittelivat tunnista toiseen erilaisia lähipelilyöntejä. Oli opettavaista seurata huipulle pyrkivien pelaajien yksityiskohtaista swingiharjoittelua. Tyypillinen rytmi oli puolikymmentä drilliä ilman palloa ja sitten yksi oikea lyönti.

Kiitokset golfliitolle asunnon vuokraamisesta, PGA pro Tapani Saarentotalle Lauron palveluista. Erityiskiitos Juhalle, Vilille, Ristolle ja Kimmolle mukavasta matkaseurasta. Tämä ei jää viimeiseksi golfmatkaksi. Itseasiassa olen suunnitellut viikolle 42 tänne Lauroon uuden ryhmämatkan. Lisäksi 30.10 – 7.11 2019 on mahdollisesti tulossa opetus/-pelimatka Almerimariin, joka niinikään sijaitsee täällä aurinkorannikolla. Näistä sitten tarkemmin tietoa kesän aikana.

 

Adios tältä erää!

Jussi

 

#golfliitto #torniogolf @lauro_golf #costadelsol #golfinspain

TORNIO GOLF

Tornio Golf Oy
Näräntie, 95400 Tornio
+358 16 431 711
toimisto@torniogolf.fi

RAVINTOLA & PROSHOP

016 431 711

CADDIEMASTER

016 431 711
toimisto@torniogolf.fi

OTA YHTEYTTÄ

  HINNASTO

  PAR 3

  10€

  Juniorit alle 21 v. 5€

  AIKUINEN 9 REIKÄÄ

  35€

  Juniorit 9 reikää 20€

  AIKUINEN 18 REIKÄÄ

  arkisin 50€
  viikonloppuisin 55€

  Juniorit 18 reikää 30€