Viheriö:

Jälkien korjaaminen viheriöllä. Viheriöllä saa jatkossa tasoittaa piikinjäljet ja muut epäluonnollisesti pintaan aiheutuneet haittatekijät. Puttilinjaan saa koskettaa kädellä. Tietenkään koko puttilinjaa ei saa muokata. Ennen vain pallon putoamisjäljet ja entisen reiän korjausjäljet

Lipputanko. Lippu saa olla greeniltä putattessa paikoillaan. Sen saa otta myös pois. Jos pallo nojaa lipputankoon ja osa pallosta on reunan alapuolella, pallo on kupissa. Jos pallo osuu lipun huoltajaan, ei rangaistusta. Maassa lojuvaan lipputankoon tai huollettaessa lipputankoon osumisesta tulee edelleen rangaistus. Ennen lippu piti ottaa pois greenillä putattaessa ja jos pallo nojasi tankoon, tanko piti nostaa pois ja pallon pudota kuppiin, ennen kuin se laskettiin reikään menneeksi.

Väärä greeni Jos lyöt pallon väärälle greenille. Saat vapaan dropin kuten aikaisemminkin. Nyt et saa enää seisoa lyödessä greeinillä vain semiraffissa tai raffissa. Ennen sait seisoa myös greenillä.

Pallo liikkuu greenillä itsestään. Jos pallo asetettuna greenille liikkuu joko itsestään tai tuulen vaikutuksesta, se asetetaan ilman rangaistusta alkuperäiseen paikkaan. Ennen pelaamista jatkettiin siitä, mihin pallo pysähtyi.

Pallo liikkuu greenillä vahingossa. Jos pallon liikkuu greenillä vahingossa pelaajan toimista harkkaswingin tai muun vaikuksesta, pallo asetetaan samaan paikkaan ilman rangaistusta. Ennen tästä seurasi yhden lyönnin rangaistus.

Linjaaminen. Mailan vartta ei saa enää käyttää putin linjaamiseen greenillä. Myöskään caddie ei saa auttaa linjaamisessa. Huom! Caddie saa merkitä pallon.

 

Bunkkeri:

Bunkkerikäyttäytyminen. Bunkkerissa ei edelleenkään saa testata hiekkaa kädellä tai mailalla eikä tehdä harkkaswingiä osumalla hiekkaan. Irrallisia haittoja  (kävyt, kivet, lehdet, oksat tms.) saa kerätä liikuttamatta palloa. Tämä oli ennen paikallissääntö. Voit haravoida hiekkaa ja nojata mailalla hiekkaan ennen lyöntiä. Et kuitenkaan saa tehdä näin pallon ja lipun välissä pelilinjalla. Vahingossa hiekkaan koskettaminen on sallittua. Ennen sai haravoida vasta lyönnin jälkeen ja vahingossa hiekkaan koskemisesta mailalla tai kädellä tuli rangaistus.

Bunkkerista poistuminen. Nykyään on neljäskin vaihtoehto kolmen aikaisemman lisäksi. Saat siirtää pallon pois bunkkerista linjassa taakse päin 2 lyönnin rangasituksella.

 

Rangaistusalueet:

Vesiesteet ovat nykyään rangaistusalueita eli punaisia ja keltaisia paaluja voi laittaa muuallekin kuin veden ääreen, kuten vaikeasti pelattavia alueita (esimerkiksi sinne, missä ruoho ei oikein kasva.) Rangaistusalueelta saa poistaa irrallisia haittatekijöitä (risuja, kiviä, lehtiä, käpyjä tms.) liikuttamatta palloa. Harkkaswingit ovat sallittuja ja maila saa osua ennen lyöntiä esteeseen. Lyönnin olosuhteita ei saa kuitenkaan parantaa. Ennen seurasi kahden lyönnin rangaistus, jos maila osui harkkaswingissä esteeseen.

Punaiselta merkityistä rangaistusalueista poistuu harvemmin käytössä oleva sivuvesiesteen jatkovaihtoehto. Aiemmin sai esteen toiselle puolelle dropata.

 

Näistä rangaistus poistui:

Pallon vahingossa liikuttaminen. Pallon liikuttaminen vahingossa viheriöllä tai sitä etsiessä ei tuota enää rangaistuksia. Sama koskee myös merkin liikuttamista. Ennen yhden lyönnin rangaistus.

Tuplaosuma. Tuplaosumasta lasketaan vain yksi lyönti. Myöskään itseensä pallolla osumisesta ei saa enää rangaistuksia. Ennen tuplaosumasta laskettiin kaksi lyöntiä.

Osut itseesi. Jos pallosi osuu lyönnin jälkeen itseesi tai tai varusteisiisi, siitä ei seuraa rangasitusta. Et saa käyttää tätä sääntöä kuitenkaan hyväksesi. Ennen siitä tuli yhden lyönnin rangaistus.

 

Pelin nopeuttaminen:

Pallon etsimisaika. Sallittu aika pallon etsimiseen tulee lyhenemään kolmeen minuuttiin. Ennen se oli 5 minuuttia.

Valmiina oleva pelaaja voi lyödä ensin. Tämä ei saa aiheuttaa vaaratilanteita. Ennen kauimpana ollut löi ensimmäisenä.

40 sekuntia. Lyönnissä on 40 sekunnin maksimiaika, jolloin lyönti on suoritettava.

Hukkaan tai pelirajojen yli mennyt pallo. Toimikuntien käyttöön tulee uusi paikallissääntö, jolla mahdollistetaan pelin nopeutuminen tilanteessa, missä pallo menee outtiin tai katoaa. Vaihtoehtoinen rangaistusdroppi tarkoittaa, että siitä kohtaa, josta pallo hävisi tai meni outtiin, pelaaja saa dropata samaan mittaan kahdella rangaistuslyönnillä väylän reunaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että varapallo olisi lyöty tähän ja neljäs lyönti lähtee. Tätä paikallissääntöä ei saa käyttää, mikäli varapallo on lyöty Ammattilaiskisoissa ja suurissa amatöörikisoissa tätä sääntöä ei noudateta. Ennen piti lyödä uusi tai varapallo niin monta kertaa, kunnes se oli kentällä.

Pallon tunnistaminen. Pallon nostamiseen esim. tunnistamista varten ei tarvitse pyytää merkitsijältä lupaa

 

Pelin helpottaminen tai selkiinnyyttäminen:

Droppikorkeus vaihtuu. Pallo dropataan polven korkeudelta. Ennen se oli olkapään korkeudelta.

Mailanmittana draiveri tai pisin maila (ei kuitenkaan putteria)

Ennen se sai olla mikä maila vaan.

Putoamisjälki. Pallon on uponnut pelialueella putoamisjälkeen. Sen saa nostaa puhdistaa ja dropata. Ennen vapaa droppi annettiin vain väyläosumista.

Jos pallon alkuperäistä paikkaa ei tiedetä. Pallo asetetaan arvioituun paikkaan. Ennen se dropattiin.

Droppi alueen ulkopuolelle. Dropatessa pallo ei saa enää vieriä määritellyn alueen ulkopuolelle. Jos näin käy se asetetaan putoamiskohtaan.

Pallon vaihtaminen. Pallon saa vaihtaa tilapäisestä vedestä tai kunnostettavalta alueelta vapautuessa. Aiemmin piti pelata samalla pallolla.

 

Muut säännöt:

Hajonnut maila. Hajonneella mailalla saa pelata, vaikka sen olisi suutuksissaan tahallaan rikkonut. Ennen sillä ei olisi saanut pelata.

Etäisyyttä mittaavat laitteet ovat sallittuja, jos niitä ei ole erikseen paikallissäännöissä kielletty. Aikaisemmin niin käyttö oli sallittu paikallisäännöissä.

TORNIO GOLF

Tornio Golf Oy
Näräntie, 95400 Tornio
+358 16 431 711
toimisto@torniogolf.fi
Avoinna ma-su 9-19

RAVINTOLA & PROSHOP

016 431 711

CADDIEMASTER

016 431 711
toimisto@torniogolf.fi

OTA YHTEYTTÄ

  HINNASTO

  PAR 3

  10€

  Juniorit alle 21 v. 5€

  AIKUINEN 9 REIKÄÄ

  30€

  Juniorit 9 reikää 15€

  AIKUINEN 18 REIKÄÄ

  45€

  Juniorit 18 reikää 25€